EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Tри основни изследвания показват дали бебето има аномалии.Страхът на майката прави раждането по-трудно



в. Телеграф

27.1.2020


Началникът на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Валери Нецов:

 

Tри основни изследвания показват дали бебето има аномалии

 

Лекарят трябва да дирижира раждането, той е този, който носи отговорност за два живота

 

✔    Биохимичният скрининг и феталната морфология са сред важните прегледи

 
Първият най-важен преглед, който една жена трябва да извърши, е при закъснение на менструацията. Акушер-гинеколог трябва да установи бременността и къде се намира тя, защото може да се развива и извън матката. След две-три седмици трябва да се направи преглед, за да се установи развива ли се тази бременност нормално, има ли сърдечна дейност ембриона и нормална ли е неговата морфология за съответната гестационна, тоест нормална възраст. Другите важни прегледи по време на бременността са ранен и късен биохимичен скрининг, както и феталната морфология. Тези три изследвания имат за цел да се установи правилното развитие на плода, дали той има някакви генетични или каквито и да е други аномалии. Следващите важни стъпки са биохимичните и серологични изследвания – СПИН,ВАСЕРМАН и хепатит, пълна кръвна картина и хемостазеология-съсирване на кръвта. След 32-ра гестационна седмица трябва да се правят и нон стрес тестове на плода, тоест запис на сърдечната дейност, на неговата честота и реактивност, маточната активност. Ултразвуковите прегледи се извършват всеки месец с цел да се установи правилното нарастване и като цяло развитие на органите на плода.

 

✔            Хипертонията е едно от най-честите усложнения

Тъй като често днес  има забременели жени над 35година, то и заболяванията са се променили много от преди 30-40 години. Жените вече имат други амбиции- да са високо образовани, да имат кариера, момента за забременяване се отлага за по-голяма възраст, и това е нормално. Именно заради възрастта, в периода до забременяването, те имат възможност да заболеят от различни болести на бъбречната, сърдечно-съдовата система, които да предизвикат и усложнение на самата бременност. Едно от най-честите усложнения на бременността е хипертонията- високото кръвно налягане. Това е едно от най- тежките заболявания, които често водят до усложнения по време на самото раждане или в късните срокове на бременността. 30% от усложненията на една бременност се дължат например на заболявания на пикочо-отделителната система(бъбреци,уретер,пикочен мехур).

 

✔    Плуването е най-хубавият спорт за бъдещата майка

Препоръчва се наддаването по време на бременност да е максимум 15кг. Ако една жена е спортувала преди да забременее , не трябва да спира, но  упражненията, които извършва трябва да са насочени повече към раменен пояс, да са по-стационарни. Най-хубавият спорт по време на бременността е плуването. Той не натоварва никакви системи, които евентуално да допринесат за отключването на по -ранно раждане. Освен това във водата тялото на жената олеква и физическото натоварване може да е по -плавно и равномерно.

 

 

✔    Секциото е  сериозна операция и крие  рискове

Съвременната жена има право на информиран избор по отношение на това как да завърши нейната бременност. Тя е свободен човек и аз лично като специалист уважавам нейното право и мнение по въпроса. Навремето  имаше ограничения за начина на раждане и той трябваше да се спазва от нас специалистите - до 12 % цезарово сечение. В момента процентът  е много по- голям. Важно е обаче бъдещите майки да знаят, че какъвто и метод да предпочетат за своето раждане, отговорността се носи от лекаря, дори не от екипа, а от този който води раждането. Именно затова се нарича и дирижирано раждане, защото то може да започне нормално-с изтичане на околоплодните течности, но лекарят трябва да умее да ръководи раждането и затова акушерствто е изкуство. То не бива да  се отклонява от нормалния механизъм и ритъм, така че да завърши в определено време и без травми за майката и бебето. Всички бременни, които искат да родят чрез цезерово сечение и няма медицински причини за това трябва да знаят, че това е сериозна операция, тя винаги е свързана с кръвозагуба, и крие своите рискове.

 

 

 

Старшата акушерка на АГ отделението на УМБАЛ "Софиямед" Нели Филипова:

Страхът на майката прави раждането по-трудно

Жените се нуждат от човешки разговор и помощ на медик у дома

 

 

✔  Паниката прави напъните неефективни

Страхът, който жената изпитва по време на раждане, понякога може да прерасне в паника. Това е възможно да доведе до учестено душане и неефективно напъване. Заради уплахата могат да се повиляят дори самите маточни контракции. Всичко това оказва влияние не само на жената, но и на плода. Сърдечната честота на бебенцето също може да започне да варира. Обяснението какво точно се случва по време на едно раждане, техниките за дишане, методите на релаксация, подготовката на тазовите мускули и на целия организъм за раждане са изключително важни. Цялата тази информация бъдещите майки могат да получат в  училището за бременни на болница „Софиямед“.

 

 

✔  Добрата подготовка прогонва уплахата

Подготовката за  раждането е  добре да започне по време на бременността, за да могат да се избегнат страховете и неприятните усещания. Когато една жена е подготвена  и добре информирана, когато знае какво ще й се случи по време на раждането, много от нещата, от които се страхува, могат да бъдат преодолени. Така моментът на раждането може да бъде посрещнат със спокойствие. Много е важно бъдещата майка да познава акушерката или лекаря, които ще бъдат на раждането. Ако се познават още от женската консултация, те вече имат  изградена връзка. Това допринася за спокойствието на жената. Хубаво е да има възпоможност за повече посещение в женската консултация и да се отделя повече време за човешки разговор. Жените имат нужда от това. Затова са много полезни училищата за бременни и дните на отворените врати.

 

 

✔  Родилките имат нужда от грижа и след болницата

Хубаво е в първите седмици след  раждането бебето и майката да се посещават от акушерка. В миналото е имало такава грижа у нас.Добре е тя да бъде възстановена, за да се правят посещение от специалит у дома.Понякога жените се прибират у дома  съсстрахове и неясноти. Не винаги знаят как точно трябва да се грижат за бебето и за самите себе си - за гърдите си и за оперативната рана след секцио.

 

✔  Бебето на гърда венага след раждането

 Кърменето е добре да започне, колкото се може по-рано. Ако състоянието на майката позволява, а  бебенцето е добре, то може да се сложи на гърда венага след появата му на бял свят. Докато майката има възможност, нека храни естествено бебто си. Ако кърми една година детето си, това означава здраве за него. Кърмата му предава най-необходимите вещества и му осигурява  имунитет. Грижите, които се полагат за най-малките, се показват на майката още в  отделението преди да бъде изписана-  как да кърми, как да  постави бебето на гърда, как да сменя пампеса, как да му прави цялостен тоалет и да се грижи за пъпчето на бебето.На майките се дава възможност  сами да правят всичко това, докато акушерката е покрай тях, за да може първоначалният стрес, когато се приберат вкъщи и останат само с таткото или с някоя от бабите наоколо, да не се проявява. Вече имаме кенгуро стая, която е част от неонатолгията. В нея след изписването до първия месец от детето, майката и таткото могат  да получават индивидуални съвети за обрижване на детето.